Σε ανοδική πορεία συνεχίζει να είναι η τιμή του ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι έπεσε το κόστος παραγωγής καί το Δεκέμβριου του 2023.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία μειώθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 19,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Δεκεμβρίου 2022 με τον Δεκέμβριο 2021.
Αναλυτικά, οι τιμές των λιπασμάτων έπεσαν τον Δεκέμβριο κατά 16,2% και των ζωοτροφών κατά 8,6% και της ενέργειας κατά 6,4%. Στα αναλώσιμα, οριακή άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των σπόρων (+0,3%), το κόστος για την επισκευή μηχανολογικού εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων (+1,1% και +1,9% αντίστοιχα).
Πάντως, παρά τη μεσοσταθμική μείωση του κόστους παραγωγής, οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων συνέχισαν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2023 άνοδο κατά 6,4% σε ετήσια βάση από 19,1% το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-2022.
Από την άλλη πλευρά, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά κατά 83,8%! Ακολούθησαν τα λαχανικά και τα κηπευτικά με 18,7%, τα φρούτα με 11%, το κρασί με 7,2%, τα κτηνοτροφικά φυτά κατά 4,7% και οι πατάτες και οι σπόροι με 1,4%. Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση παρουσίασαν τα δημητριακά και οι σπόροι με -28,6% και τα βιομηχανικά φυτά με -17,5%.
Ανοδικά κατά 7,9% κινήθηκαν και οι τιμές των κρεάτων, ενώ των ζωικών προϊόντων κατέγραψαν οριακή πτώση κατά 0,3%.
«Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα φαίνεται πως τιμή υπάρχει για το ελαιόλαδο, αλλά λάδι δεν υπάρχει» λέει ο επαγγελματίας παραγωγός και τυποποιητής κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης, που επισημαίνει παράλληλα ότι δεδομένων των συνθηκών δεν είναι απίθανο καθόλου κάποιες συμφωνίες να μην υλοποιηθούν.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν έγκειται μόνο στη φετινή χρονιά, αλλά μετατίθεται για τουλάχιστον μία χρονιά ακόμα, αφού οι δεδομένες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη δεν ευνοούν καθόλου την ανθοφορία κι έπειτα την καρπόδεση. Με δεδομένο επίσης, ότι ήδη από τη φετινή χρονιά οι ελιές βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, θεωρείται πολύ δύσκολο, η επόμενη σεζόν να είναι πολύ καλύτερα.
Αν ληφθεί υπόψη μάλιστα πως τη φετινή χρονιά η παραγωγή σε ολόκληρη την Κρήτη δεν ξεπέρασε τους 30.000 τόνους, ενώ την περυσινή χρονιά, η παραγωγή υπολογίστηκε σε περίπου 130.000 τόνους γίνεται κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς.
Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο δεν έχει να κάνει με το πότε θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, αλλά με το αν θα επανέλθουμε.
«Η εκτίμηση μου είναι ότι εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή για την ελαιοπαραγωγή και πρέπει να το αντιληφθούμε σύντομα αυτό» αναφέρει ο κ. Αλμπαντάκης που επισημαίνει ότι αν οι παραγωγοί δεν αντιμετωπίσουν το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο ως ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
«Οι περίοδοι που το λάδι ήταν στα 2 και 3 ευρώ εκτιμώ ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ» υποστηρίζει για να προσθέσει: